Köszöntő

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a weblap olvasóit!

A szuperszámítástechnika, vagy, ahogy szakmai körökben hívjuk, elosztott számítási és adattárolási rendszerek kialakítása a számítástechnika egyik legátfogóbb, legősibb, és egyben legnemesebb területe. Legátfogóbb azért, mert a számítástechnika területének szinte egésze megjelenik benne, a legújabb hardver megoldásoktól kezdve a belső hálózatokon át, a felhasználók által népszerűen használt szoftverekig, mindig az adott kor legkorszerűbb csúcstechnológiáját képviselve.

A szuperszámítástechnika nemcsak az utóbbi évek, évtizedek vívmánya. Emlékezzünk rá, hogy Neumann János is egy olyan elektronikus számító berendezést szeretett volna megalkotni, amely segítségével gyorsabban, és eredményesebben tud matematikai feladatokat, parciális differenciálegyenleteket megoldani. E cél azóta sem változott: olyan berendezéseket adni alkotó, kreatív elmék számára, akik képesek a világot formálni, és akik képesek az adott kor tudományos-értékteremtő kihívásaira választ adni.

E célok vezettek bennünket is a „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” elnevezésű projekt megvalósítása során is. Szerettünk volna olyan számítási, és adattárolási eszközöket biztosítani tudósaink, kutatóink számára, melyek segítségével költséghatékonyan, ugyanakkor nagyobb változatossággal tudják alkotó tevékenységüket a tudomány szinte minden területén végezni. Olyan infrastruktúrát kívánunk biztosítani, amely segítségével az újabb tudományos eredmények gyorsabban tudnak megszületni, és idehaza tudnak hasznosulni, az infrastruktúra és a tudományos számítástechnika segítségével jobban megértjük magunk és környezetünk működését, és hatékonyabb módszereket fejlesztünk ki arra, hogy ezt a működést a javunkra fordítsuk.

Bízom abban, hogy az NIIF Intézet, a szakma élvonalát képviselő nemzetközi TOP500 listára is felkerült szuperszámítógépei az elkövetkező években is e célt fogják szolgálni, és jelentősen hozzájárulnak az új eredmények, és új értékek megvalósulásához.

Stefán Péter
projektvezető